Det är detta som är den svenska essensen

Det är seniorlunch på Svenska kyrkan idag. Rekordmånga gäster och sommarbuffé. Det är rätt roligt det här med seniorluncherna, det bestämdes nämligen för många år sedan att det alltid skulle serveras pytt i panna eftersom alla gäster enats om att det var en rätt som ingen kunde ogilla.


Stefan vår husfar är dock ingen som nöjer sig med att komma till jobbet en gång i månaden och steka färdig pytt och ägg, nej nej nej. Till en början lade han till en extra rätt, istället för att bara ta bort pytten. Det kunde bli pannbiff och potatis eller fiskgratäng som alternativ. Idag nådde vi ändå vår kulmen, vi bjöd seniorerna på ett bord med all sommarmat som kan förknippas med Sverige. Det var tre sorters sill, köttbullar, kaviar, prinskorv, knäckebröd, ägghalvor, kokt potatis och i en liten skål på sida - pytt i panna, den skulle man aldrig våga plocka bort helt och hållet.


När kyrkan bjuder in till luncher eller middagar strävar vi alltid efter att ha typisk svensk husmanskost, för vi är ju ingen restaurang som ska konkurrera med andra här i närheten, utan en kyrka som vill hålla traditioner och kultur levande för svensktalande även i Belgien.


Till efterrätt blev det äppelpaj, kanelbullar och hemgjorda punchrullar, mums.


Lotten


Inför seniorluncherna dukar vi alltid upp ett festligt långbord med dukar, blommor och allt vad det heter - det ska kännas att vi bryr oss om dem.
12 views0 comments
Om oss

Vi är en frivillig organisation som är till för svenskar och Sverige- intresserade i Belgien. 

Ansvarig utgivare: Lars Åberg

ADDRESS

 Château d’Argenteuil
Square de Argenteuil 5
B-1410 Waterloo

Postadress:Avenue des Gaulois 35
B-1040 Bruxelles

© 2019 by Marcus Bohlin