Hur långt bort ligger skogen?

Och.... Där är vi igång på riktigt med det här äventyret!


Igår kväll efter jobbet gick jag och en vän på en skogspromenad. Det är sannerligen ingenting man hinner göra varje kväll här. Jag är uppvuxen i Luleå och utan att stärka några stereotyper om norrbottningar vill jag ändå påstå att jag alltid hade nära till skogen. Det kanske i och för sig snarare var en känsla, eftersom skogen hemma var lättillgänglig, än något jag mätt ut med linjal och tumstock.


Jag har varit i många fina naturområden och skogar runt om i Belgien, men det har aldrig varit särskilt lätt att ta sig dit. I måndags fick dock jag och en kompis följa med en riktig belgienveteran på utflykt. Veteranen, som jag i den här texten kallar henne, tog oss till ett område som var lätt att med tunnelbana och spårvagn ta sig till och som för mig fyller upp alla kriterier för att det ska få räknas som skog:

  • Det fanns jättemånga träd

  • vägarna/stigarna var inte asfalterade

  • man hörde fåglarna kvittra

  • man hörde knappt bilarna

  • det luktade skog.

Det var till den skogen jag och min andra vän tog oss igår kväll.


Så om vi återvänder till rubriken för detta inlägg en stund och frågar oss "Hur nära ligger skogen?" Så kanske svaret är den ligger närmare än man tror. Problemet här att kanske att den som efterfrågar natur ofta hänvisas till parker (vilket inte är samma sak, på den punkten är jag sträng). Kanske skulle ni som läser detta kunna tipsa om era bästa skogar? För hade jag vetat om det här enkla promenadstråket tidigare och inte minst när jag var ny har hade tanken på att ta en skogspromenad en vardagskväll kanske inte kännas så oöverstigligt tidigare!


Var åker du helst om du vill komma åt naturen?

För att ta sig den skog som min inlägg handlat om tar man alltså bara spårvagn 44 och hoppar av på Trois Couleurs, går 50 meter mot skogen och sedan är man framme!

Det är den vackra belgiska lövskogen fylld av både fågelsång, en och annan ekorre och massor av träd.

Följer man bara stigen rakt fram kommer man efter en lagom lång distans fram till le Prieure de rouge cloitre, ett vacker gammalt 1700-talskloster.

43 views0 comments
Om oss

Vi är en frivillig organisation som är till för svenskar och Sverige- intresserade i Belgien. 

Ansvarig utgivare: Lars Åberg

ADDRESS

 Château d’Argenteuil
Square de Argenteuil 5
B-1410 Waterloo

Postadress:Avenue des Gaulois 35
B-1040 Bruxelles

© 2019 by Marcus Bohlin